SAA spelontwikkeling

SAA spelontwikkeling

Jonas Bernitt, Academy on Age-Friendly Environments in Europe BV

Een van de belangrijkste resultaten van het Smart Against Ageism (SAA) project is een educatief spel. De inhoud is gebaseerd op echte ervaringen van oudere volwassenen die werden verzameld tijdens interviews aan het begin van het project. Door het spel te spelen, moeten leerlingen begrijpen hoe ageism kan worden weerspiegeld in verschillende gebieden van het dagelijks leven. Het algemene doel is om begrip te kweken voor discriminerende situaties en mogelijke interventiestrategieën om het bewustzijn over leeftijdsdiscriminatie actief te vergroten.

De inhoud

In het verhaal van de game kruipen spelers in de huid van een diversity and inclusion manager. Het is hun taak om het SAA Community Medical Centre te helpen bij het oplossen van klachten over leeftijdsdiscriminatie. In het spel is het mogelijk om 10 verschillende gevallen van discriminatie in vijf verschillende levensgebieden te onderzoeken. De cases hebben betrekking op de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, de bebouwde omgeving en het sociale leven van alledag. Daarnaast vestigen zogenaamde advocacy cases de aandacht op de mogelijkheid om hulp te zoeken en op juridische basisprincipes in verband met leeftijdsdiscriminatie.

Interactief leren binnen het SAA-spel

In alle spelsequenties is het de taak van de speler om te luisteren naar uitspraken van spelpersonages die te maken hebben met leeftijdsdiscriminatie en vervolgens een beoordeling van de situatie te geven op basis van drie vragen.

Listen to the character's complaints
Luister naar de klachten van het personage

Na het geven van de antwoorden krijgt de speler altijd feedback, wat reflectie en een correct begrip van discriminerende situaties bevordert.

Get feedback on your decisions
Feedback krijgen op je beslissingen

Samen met het spel wordt begeleidend materiaal gepubliceerd voor trainers en facilitators. In deze context is het ook mogelijk om het spel in een workshopmodus te openen om een leersessie te ontwikkelen over specifieke gebieden waarin ageïsme voorkomt. Dit maakt het SAA-materiaal geschikt voor speelse workshops in verschillende educatieve omgevingen, zoals scholen.

Als interactief element bevat het spel een gedragscode met richtlijnen tegen leeftijdsdiscriminatie, die als leidraad moeten dienen voor de beslissingen van de speler tijdens het spel. Daarnaast behandelt het spel ook interventiestrategieën om leerlingen vertrouwd te maken met mogelijke benaderingen om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. Voor een leuke en gevarieerde spelervaring bevat de SAA-game ook een aantal minigames waarin de speler bijvoorbeeld een bewustwordingscampagne tegen leeftijdsdiscriminatie moet ontwikkelen of richtlijnen voor sollicitatieprocessen moet bekijken.

Ontwikkelingsproces

Het ontwikkelingsproces van het spel wordt gecoördineerd door de projectpartner AFEdemy. Aan het begin zijn een storyboard en een grafisch ontwerpdocument gemaakt door AFEdemy en ISIS, waarop de grafische en technische ontwikkelingen zijn gebaseerd. Hierna werd het grafisch ontwerp uitgevoerd door Tatiana Semedo Simões. Sindsdien wordt de technische programmering verzorgd door projectpartner SHINE2Europe. Het SAA-spel bevindt zich momenteel in de eerste revisiefase en zal in januari en februari 2024 worden getest in internationale workshops.

Ben je benieuwd naar de projectresultaten en wil je meer weten over leeftijdsisme? Bekijk dan het compendium dat het fenomeen beschrijft op basis van interviews met betrokken volwassenen in vijf Europese landen. Het SAA-spel zal naar verwachting in april 2024 online beschikbaar zijn in zeven Europese talen: Engels, Bulgaars, Nederlands, Frans, Duits, Litouws en Portugees.


© 2017 - 2022

AFEdemy, Academy on Age-Friendly Environments in Europe B. V.

Design by Lotus Estudi